Meget tørre fakta

 

Elasticitet og fasthed

Det er et sørgeligt faktum, men ikke desto mindre sandt.  Fra vi er ca. 25 år går det stærkt ned af bakke for vores hud. Og det både i elasticitet  og fasthed. Den mister mange af sine beskyttende funktioner  efterhånden som vi ældes. Solens UVA og UVB stråler får huden til at blive mere slap, rynket og er den største årsag til for tidlig aldring. Så er man bekymret for aldringstegn er det en rigtig god grund til at påføre sig faktor 30-50 får man går i solen.

 

Hvorfor ældes huden?

Vi kan dele huden op i tre lag. Epidermis (overhud), hvor nye hudceller dannes. Dermis (læderhud), der er et kompakt bindevævslag og subcutis (underhud) som hovedsageligt består af fedtceller.

 

Når huden bliver ældre, dannes nye hudceller langsommere og de er mere skrøbelige og går lettere til grunde. Huden bliver mere tør, tyndere og til sidst også rynket. I hudlaget dermis dannes to meget vigtige fibre. Nemlig kollagen , der giver den styrke, og elastin der sørger for, at den er elastisk.

Rynker opstår blandt andet fordi dannelsen af kollagen og elastin mindskes med alderen. De for huden så vigtige fibre produceres langsommere. Desuden nedbrydes kollagen og elastin af UV-stråler. Svedproduktionen mindskes også med alderen og hudens talgkirtler mindsker produktionen af sebum hvilket fører til tør hud og en svækket hudbarriere. Ydermere mindskes fedtcellerne i subcutis hvilket gør huden slap.

 

Frie radikaler

Frie radikaler er en kædereaktion i kroppen som er med til at ælde huden og i øvrigt er rigtig sundhedsskadelige. Den reaktion kan blandt andet komme fra solbadning, rygning, indtagelse af usunde, harskede fedtstoffer og brankede fødevarer. Det er et ord du måske er stødt på før. Men hvad er de og hvad gør de?

 

”Frie radikaler er molekyler som mangler en elektron og desperat forsøger at snuppe en fra et andet molekyle.  –De frie radikaler kan neutraliseres ved hjælp af antioxidanter, komponenter, som afgiver en af deres elektroner og dermed standser de frie radikalers cellebeskadigelse”.

 

Det var så den helt tørre forklaring, MEN

 

Summa summarum

Derfor er det så vigtigt, at finde ud af om noget fremskynder din huds og bindevævs aldring og hvad skal der til for at stoppe den proces og tilfører din krop alt hvad der videnskabeligt er super foryngende.